welpen_RGB

Welpenwet

Een Welp speelt samen met anderen in de Rimboe.
Hij is eerlijk, vriendelijk, houdt vol en zorgt goed voor de natuur.

Belofte voor Welpen

Ik beloof mijn best te doen, een goede Welp te zijn, iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Welpen-wet.
Jullie kunnen op me rekenen.


welpen

Algemene informatie

Wat zijn welpen:

 Welpen zijn jongens en meisjes van 6 tot 11 jaar en spelen in een fantasiewereld, de rimboe, naar het verhaal van Rudyard Kipling: "Jungleboek". Misschien ken  je het verhaal ook wel van de Walt Disney tekenfilm 'Jungle boek'. Het Jungle  boek verhaal gaat over Mowgli. Mowgli is een jongen die is opgevoed door de wolven in de jungle. Wanneer hij ouder wordt besluiten ze dat hij terug moet naar het mensendorp. Tijdens hun tocht door de jungle naar de mensen beleven ze in de jungle het ene avontuur na het andere. Na veel omzwervingen komt Mowgli dan toch weer waar hij eigenlijk thuishoort. De avontuurlijke belevenissen van Mowgli tijdens zijn tocht door de jungle vormen de basis van het welpenspel.

 

Wat doen welpen:

 De welpen zijn het hele jaar actief en beleven dan heel veel avonturen in de jungle. Allerlei bekende figuren, zoals Akela, Baloe, Bagheera, Raksha, en Kaa komen in de spelletjes terug. Ieder week zorgt de leiding voor een gevarieerd programma. Gevarieerd in de zin van afwisseling spelletje, knutselen, knopen, thema's, insignes en jachtgebied, kortom alles wat de welpen keer op keer weer zo boeiend maakt. Bijvoorbeeld een jachtgebied van een figuur uit het rimboeboek, maar ook thema's die bij een bepaalde activiteit horen, bv. Sinterklaas, kerst, winter, halloween enz.

 

De wolvenhorde:

Alle welpen leven in een horde. De horde is weer onderverdeeld in nesten. We hebben 2 nesten die de naam van een kleur dragen. Een nest is een groep van ongeveer 5 à 6 kinderen. Elk nest  heeft een gids. De gids is de leider van het groepje. Hij wordt aangewezen door de leiding. De welpenleiding heeft namen van dieren uit het verhaal Jungle boek  zoals: Akela, Bagheera, Raksha, Baloe, en Kaa

 

Kampen:

Bij de welpen kennen we verschillende kampen. Zo is er in februari / maart een vader of moeder zoonnacht, waarbij de welpen samen met een van de ouders een nachtje blijven slapen zodat ook de ouders kennis kunnen maken met het geen we bij scouting doen.

Rond april / mei hebben we een weekendkamp waarbij de welpen van vrijdagavond  tot zondagmiddag in de blokhut blijven slapen. Het Zomerkamp van de welpen is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis waar iedereen altijd reikhalzend naar uitkijkt. We slapen dan in een clubhuis van een andere Scoutinggroep. Dit kamp is altijd in de zomervakantie. De welpen gaan dan van zondag tot de zaterdag erop een week weg. Er wordt  altijd gezorgd dat u tijdig de informatie over dit soort zaken ontvangt.

 

Met vriendelijke groet,

 

de welpenleiding van Scouting Jutters-Rainiero